Methotrexaat lijkt veilig voor mannen die kinderen willen

spermavoorsite

 

10/07/2023

Een Nederlandse onderzoeksgroep kwam tot de conclusie dat mannen met reuma die graag kinderen willen, veilig het geneesmiddel methotrexaat lijken te kunnen gebruiken. Tot nu toe kreeg deze groep vaak te horen dat ze het medicijn niet konden gebruiken bij een kinderwens. De studie werd uitgevoerd door reumatoloog professor Radboud Dolhain van het Erasmus MC en ondersteund door ReumaNederland.

 

De groep onderzocht het sperma van twintig mannen in de vruchtbare leeftijd die recent de diagnose reuma hadden gekregen. Zij bekeken hun zaad op het moment dat ze nog moesten starten met methotrexaat (MTX). En deden dat opnieuw toen ze het middel drie maanden hadden gebruikt. Daarnaast deden enkele mannen aan het onderzoek mee die al langer MTX gebruiken.
Volgens de onderzoekers beschadigt het middel methotrexaat het zaad niet. Ze vonden geen effect op dna van de cellen en ook niet op de beweeglijkheid van het sperma. Methotrexaat bleek ook geen invloed te hebben op het aantal spermacellen per zaadlozing.

Mensen met aandoeningen als RA, artritis psoriatica en de ziekte van Bechterew moeten in eerste instantie bijna altijd starten met methotrexaat (MTX), want het middel werkt bij de meeste patiënten goed. Vrouwen die zwanger willen worden, moeten er echter mee stoppen omdat het middel schade kan veroorzaken aan de foetus. Ook werd vaak aangenomen dat het middel schade veroorzaakt aan de spermacellen. Toch was dit nooit grondig onderzocht. Daarom adviseerden reumatologen tot voor kort vaak dat mannen met een kinderwens er beter mee kunnen stoppen. Met het risico dat de reuma dan weer opvlamde, met alle gevolgen van dien. Want ook een actieve ziekte is slecht voor de kwaliteit van het sperma. Bovendien heeft het libido onder de ziekte te lijden.
De onderzoekers willen eerst nog vervolgstudies  doen bij mannen die MTX al langer gebruiken alvorens tot grote conclusies te komen. Daarnaast pleiten ze voor meer onderzoek naar zwangerschappen.

 

Lees het volledige artikel op de website van ReumaNederland.