Raynaud fenomeen

Het Raynaud fenomeen zorgt voor vernauwing van de bloedvaten in handen of tenen waardoor bij koude je vingers extreem wit worden en vervolgens rood en paarsblauw. Soms worden de vingers ook dik en stijf en krijg je pijn in je voeten.

 

Pijn in de vingers, handen, tenen en voeten, omwille van een slechte doorbloeding.

Dit fenomeen komt bijna altijd voor bij systeemsclerose en MCTD (zie aldaar); soms al lang voor de eigenlijke ziekte kan worden vastgesteld. Hierbij worden je vingers en/of tenen eerst wit en nadien soms zelfs blauw. Dit kan enkele minuten of uren duren en wordt gevolgd door hevige roodheid, meestal pijnlijk. Dit verschijnsel wordt uitgelokt door koude, het innemen van stoffen die de bloedvaten prikkelen (koffie, roken, bepaalde medicatie) en soms door zenuwachtigheid en stress. 

'Koude' is relatief. Het hoeft echt niet te vriezen om last te krijgen van het Raynaud fenomeen. Temperatuursverandering is soms al voldoende. 

 

De meeste mensen met Raynaud gaan nooit een systeemziekte of bindweefselziekte ontwikkelen. Men noemt dit dan "primair" Raynaudfenomeen. Via een goede anamnese en eventueel ook een aanvullende bloedname of soms een capillaroscopie (onder microscoop de kleine bloedvaatjes van de nagelriem bekijken) kan een arts het risico inschatten om een bindweefselziekte te ontwikkelen).