Betere resultaten met minder medicijnen

 
 
08/12/2014
 
Een nieuwe strategie voor de behandeling van reumatoïde artritis levert met minder medicijnen betere resultaten op.
 
Dit blijkt uit een doctoraatstudie van Diederik De Cock van de KULeuven.
 
 
Binnen een groter onderzoeksproject (Care in early RA) zocht De Cock naar de optimale combinatie en dosering van traditionele anti-reumatica (Methotrexaat, Sulphasalazine of Leflunomide) en glucocorticoïden (een vorm van steroïden).
Over een periode van twee jaar werden 290 patiënten met beginnende RA onderworpen aan drie verschillende behandelingsstrategieën: Cobra Classic (Methotrexaat, Sulphasalazine en een hoge startdosis glucocorticoïden), Cobra Slim (Methotrexaat en een gemiddelde startdosis glucocorticoïden) en Cobra Avant-Garde (Methotrexaat, Leflunomide en een gemiddelde startdosis glucocorticoïden).
 
 
Alle behandelingsstrategieën toonden al na zestien weken behandeling een gelijkaardige werking: bij liefst 7 op 10 mensen was de ziekte klinisch perfect onder controle.
"Het verschil zat in de neveneffecten", zegt Diederik De Cock. "Het nieuwe Cobra Slim-schema, met een minimum aan medicijnen, vertoonde ongeveer de helft minder nevenwerkingen bij patiënten dan de twee andere, gebruikelijke schema's. Conclusie: de klassieke combinatie van methotrexaat met andere anti-reumatica en glucocorticoïden blijkt niet beter te zijn dan enkel methotrexaat met glucocorticoïden, maar wel duurder en minder veilig."
 
Volgens De Cock kan er in Vlaanderen veel bespaard worden mocht die therapie geïmplementeerd worden. "Nu is RA-therapie in België nog niet voldoende gestandaardiseerd en daardoor in vele gevallen minder efficiënt, waardoor al snel dure geneesmiddelen moeten worden voorgeschreven om de ziekte onder controle te houden. Met de kostprijs van een jaarlijkse individuele behandeling, die soms oploopt tot 15.000 euro, kunnen we via onze strategie liefst 15 patiënten behandelen."
 
 
De resultaten van het doctoraatsonderzoek werden gepubliceerd in Annals of the Rheumatic Diseases, het meest toonaangevend Europese tijdschrift in de reumatologie.
 
 
Lees ook volgende links: