Maak kennis met...

 

 

 

Gerd en Danny, projectbegeleiders bij het FWRO, het Fonds voor Wetenschappelijk ReumaOnderzoek.

 

 

“Het blijft borrelen om iets te doen”
 
 
FWRO-Projectbegeleiders Gerd en Danny trokken met chocolade het land door.
 
 
Heb jij ze gezien, de gigantische rode trucks, vol met chocolade? Je kon er nochtans niet naast kijken. De actie Hand in Hand – Samen tegen Reuma zette reumatische aandoeningen tien dagen lang in de spotlights. Drijvende krachten Gerd De Gruyter en Danny Van Roosendael kijken moe, maar tevreden terug.
 
 
“Druk”, antwoorden Gerd en Danny, wanneer we hen vragen om de tiendaagse actie ‘Hand in Hand –Samen tegen Reuma’ te omschrijven. “Misschien een beetje té, maar de positieve reacties van de mensen, de toffe samenwerking binnen de ploeg en de massale interesse van de pers maken dat we met een goed gevoel kunnen terugkijken. Het is een hectische periode geweest, maar met mooie resultaten.”
 
Danny en Gerd, beiden zelf reumapatiënt, startten het ‘Hand in Hand’-verhaal al enkele jaren geleden. “We vonden dat het tijd was om reumatische aandoeningen massaal onder de aandacht te brengen. Mensen weten te weinig wat het betekent om reuma te hebben. Vaak zie je niets aan de buitenkant en is het heel moeilijk om aan anderen uit te leggen wat het met een mens doet om dag in dag uit met reuma te leven. Daarnaast wilden we het wetenschappelijk onderzoek naar reumatische ziektes een duwtje in de rug geven. Als projectbegeleiders van het FWRO, het Fonds voor Wetenschappelijk Reuma onderzoek, zochten we naar manieren om naar buiten te treden en geld in te zamelen.” De infomobiel, een omgebouwde mobilehome, was hun eerste grote project. Daarmee trok het tweetal Vlaanderen en de kuststreek door. “Maar stilaan groeide het verlangen om een grootse actie op touw te zetten, iets dat neigt naar ‘Kom op tegen Kanker’. Met de steun van dokter Xavier Janssens, voorzitter van het FWRO, zijn we beginnen dromen.”
 
                
       
Danny en Gerd trokken hun stoute schoenen aan en gingen op zoek naar een ambassadeur voor hun project. Die vonden ze in de persoon van Marc Sluszny, duivel-doet-al en waaghals eerste klas! “Marc zei toe, maar zag het meteen groots. Voor we het wisten, werden we meegesleurd in de roetsjbaan en waren we op weg naar een wereldrecord!”, lacht het tweetal. “Het heeft ons vele uren werk en zelfs vergaderingen tot in de nachtelijke uurtjes gekost, maar tegelijk gaf het ons allemaal heel veel energie. De wetenschap dat je aan iets bouwt wat een verschil kan maken voor zoveel mensen, dat doet je iets. Je wilt niet weten hoeveel telefoons, brieven, mails, meetings en zo meer aan de uiteindelijke chocoladekaravaan vooraf zijn gegaan, maar laat het duidelijk wezen: met alleen maar te klagen dat er nooit wat gedaan wordt voor reumapatiënten, komt er niks in beweging!”
 
En uiteindelijk bleef het niet bij het uitdelen van één miljoen chocolaatjes! Ook de kunstwereld roerde zich. Een groot aantal kunstenaars leverde een werk af ten voordele van de actie. De tweedaagse tentoonstelling lokte heel wat mensen naar Antwerpen, waarvan er ook hun portefeuille openden om een werk te kopen. Kunstenaar Patrick Van Craenenbroeck ontwierp een werk rond het logo van Hand in Hand. “Dat kunnen we in de toekomst als award gebruiken voor mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt in het reumawereldje. Het is een prachtig stuk geworden!”, menen Gerd en Danny. 
 
      
 
De chocoladekaravaan, die van 21 tot 30 maart door het hele land trok, leverde uiteindelijk 1,2 miljoen chocolaatjes af. “Maar nog veel belangrijker is dat onze boodschap verspreid werd”, aldus Danny. “Reuma werd even het gespreksonderwerp. Geef toe, iedereen kent toch iemand die reuma heeft. Waarom blijft het dan zo’n taboe? De trucks zullen alleszins nog enige tijd blijven doorrijden met de boodschap op de zijkanten, zodat iedereen uiteindelijk van Hand in Hand – Samen tegen reuma moet gehoord hebben. Daarnaast zijn er momenteel vier miljoen brikken met INZA-melk in de omloop, die onze boodschap dragen. Ook daar zijn we trots op!”
 
 
Gerd en Danny kicken ondertussen rustig af van een hectische periode. “Maar toch blijft het borrelen”, lacht Gerd. “Elke dag komen er nieuwe ideeën naar boven, en we merken ook dat onze BV’s en de artsen waar we mee samen werkten graag een vervolg willen breien aan deze actie. Wie weet! De goesting is er zeker wel, maar eerst even op adem komen.”
 
“Maar we willen toch nog even meegeven dat iedereen zijn steentje kan bijdragen, hoe klein ook. We merken dat het moeilijk is om patiënten in gang te krijgen. Nochtans, als je zelf bij de pakken blijft zitten, zal er niets veranderen. Hiermee willen we niet zeggen dat iedereen mega-acties uit de grond moet stampen, maar kleinschalige projectjes zijn even belangrijk. Een wafelenbak? Een benefietconcertje? Een sponsorwandeling of –fietstocht? Of gewoon, mensen die een huwelijksverjaardag vieren en in plaats van geschenken een gift vragen. Dat zijn ook dingen die bijdragen tot het verbeteren van de levenskwaliteit en de zorg voor reumapatiënten. Je moet er gewoon aan denken. En nog eens: de voldoening die je terug krijgt, is onbetaalbaar! We hopen dat patiëntenorganisaties in de toekomst op zulke manieren voldoende middelen bij elkaar krijgen om zelf wetenschappelijk onderzoek of boeiende projecten te steunen. Maar dat kan alleen als er meer mensen in gang schieten.”
 
 
April 2014
 
 
Voel jij het ook kriebelen om iets te doen? Zou jij ook graag een mooi reumaproject een duwtje in de rug geven? Elke actie, hoe klein ook, betekent vooruitgang in de levenskwaliteit van reumapatiënten!
Wij helpen je graag verder met vragen of onduidelijkheden. Neem hier contact op met ReumaNet of bel 0498 32 03 05.