Vragen over de griepprik?

 

13/11/2015

 

De winter staat voor de deur. Haalt u een griepprik?

 

Over de griepprik gaan heel wat verhaaltjes de ronde. Maar ook mensen met reumatische aandoeningen hebben baat bij de griepprik. 

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen:
 
 
Kan ik de griepprik halen bij reuma?
Vanaf half oktober start weer de jaarlijkse griepvaccinatie. Heeft u een vorm van reuma en gebruikt u medicijnen die uw afweer onderdrukken, dan krijgt u een uitnodiging van uw huisarts voor een gratis griepprik. 
 
Bij afweeronderdrukkende medicijnen kunt u denken aan onder andere:
• azathioprine (Imuran®)
• methotrexaat (MTX)
• cortisonen
• een biologische reumaremmer, zoals Etanercept (Enbrel®)
 
 
Wat is griep en waarom krijgt u de griepprik?
Voor de meeste mensen is griep een vervelende ziekte die vanzelf overgaat. De eerste klachten zijn rillingen, hoesten, keelpijn, kortademigheid en/of neusverkoudheid. Daarna volgt hoge koorts. De meeste klachten verdwijnen na twee tot drie dagen. De koorts kan vijf dagen aanhouden.
 
Sommige mensen zijn vatbaarder voor de griep. U bent bijvoorbeeld gevoeliger om griep te krijgen door uw leeftijd (60+), uw medicijngebruik of doordat u een reumatische aandoening heeft. Maar ook andere aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten of diabetes maken u vatbaarder voor de griep. Dan is de griepprik extra aanbevolen. De griepprik is de beste manier om het risico op griep te verkleinen. 
 
De gevolgen van de griep kunnen ernstig zijn als uw afweer minder goed werkt. De griep kan uw reumatische aandoening verergeren. Soms kan dit ernstige risico's voor uw gezondheid met zich meebrengen.
 
 
Wat zit er in de griepprik?
Elk voorjaar maken deskundigen een inschatting van de griepvirussen die in de volgende winter het meest zullen voorkomen. Van deze meest voorkomende virussen worden dode virusdeeltjes in het griepvaccin gedaan. Door deze dode virusdeeltjes in te spuiten gaat het lichaam daar afweerstoffen tegen maken. Op die manier bent u beschermd tegen de meest voorkomende griepvirussen. Omdat de griepprik alleen gedode virusdeeltjes bevat, kunt u niet de griep krijgen van de griepprik.
 
 
Hoe snel werkt de griepprik?
De griepprik beschermt u tegen de griep na twee weken. Wordt u daarna besmet met een van de virussen uit de griepprik, dan heeft u al afweerstoffen om u tegen de griep te beschermen. En krijgt u toch de griep, dan verloopt die vaak veel minder ernstig en bent u beter beschermd tegen ernstige gevolgen van de meest voorkomende griepvirussen.
 
 
Hoe goed werkt het griepvaccin tegen de griep?
De werking van het griepvaccin is afhankelijk van een paar factoren. Uw leeftijd, hoe goed uw afweersysteem werkt en het virus dat uiteindelijk de griep veroorzaakt spelen mee. Maar ook de tijd tussen uw vaccinatie en de blootstelling aan het griepvirus. Daarnaast is inmiddels bekend dat uw afweer na een infuus met Rituximab (Mabthera®) minder efficiënt werkt of soms zelfs niet reageert op de griepprik. Heeft u een oproep gekregen voor de griepprik en gebruikt u Rituximab (Mabthera®)? Overleg met uw reumatoloog wanneer u de prik het beste kunt gaan halen.
 
 
Heeft het griepvaccin ook bijwerkingen?
De meeste mensen krijgen niet veel bijwerkingen van de griepprik. Sommige mensen krijgen last van roodheid en pijn op de plaats van injectie. Heel soms krijgen mensen last van lichte koorts en pijnlijke spieren.
 
 
Voor wie is de griepprik af te raden?
Heeft u een ernstige allergie voor kippeneieren of bent u net zwanger, dan wordt de griepprik afgeraden. Heeft u koorts dan is het verstandig om de griepprik later te halen. Bent u alleen verkouden dan hoeft u het halen van de griepprik niet uit te stellen.
 
 
Bron: Reumafonds Nederland
 
 
 
 
Labels