Cimzia goedgekeurd voor gebruik tijdens zwangerschap

 

 

22/01/2018

 

Extern persbericht

 

UCB heeft aangekondigd dat het Europese Medicijn Agentschap (EMA) een labelverandering heeft goedgekeurd voor CIMZIA® (certolizumab pegol), waardoor het de eerste anti-TNF-behandelingsoptie is die kan worden overwogen voor vrouwen met chronische ontstekingsziekten, zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de borstvoeding.

 

 

Chronische ontstekingsziekten zoals reumatoïde artritis (RA), axiale spondyloartritis (axSpA) en psoriatische artritis (PsA) komen vaak voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd, waarbij RA bijvoorbeeld drie keer meer vrouwen treft dan mannen. De invloed van de ziekte tijdens de zwangerschap kan voor zowel moeder als kind ernstige gevolgen hebben, waaronder een verhoogd risico op een miskraam, een verhoogd risico op vroeggeboorte, de noodzaak van een keizersnede en de kans op een zuigeling die te klein is voor de zwangerschapsduur.

 

UCB heeft het voortouw genomen bij het bestuderen van de manier waarop biologische geneesmiddelen invloed hebben op vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Twee belangrijke aandachtsgebieden zijn dan ook de overdracht van een biologisch geneesmiddel via de placenta naar de foetus en via de moedermelk naar het kind. Anti-TNF-lactatiegegevens waren voorheen gebaseerd op casusrapporten zonder gecontroleerde studies. UCB heeft de wijze waarop dit onderzoek tot nu toe werd uitgevoerd veranderd.

 

De uitkomsten van deze twee first in class studies hebben grote gevolgen voor een patiëntenpopulatie die een zwangerschap overweegt. Op basis van de resultaten van de landmark CRIB-studie is er geen tot minimale overdracht aangetoond van CIMZIA in de placenta, van moeder op kind tijdens de zwangerschap. Gegevens van CRADLE, het prospectieve farmacokinetische onderzoek dat de aanwezigheid van een anti-TNF in moedermelk meet, toonden een minimale overdracht aan van CIMZIA® tijdens borstvoeding.

 

Bron: UCB

 

 

Noot: 

Hier in België werd de houding rond het gebruik van TNF blokkers de voorbije jaren bijgesteld:
- In alle gevallen kan de TNF blokker door worden gegeven tot bij vaststelling van zwangerschap.
- Indien nodig kan de TNF blokker ook doorgegeven worden tot/met 2de trimester.
- Voor bepaalde TNF blokkers (certolizumab pegol) is er evidentie dat gebruik doorheen zwangerschap en lactatie veilig is, dus dat kan indien nodig.

 

 

LET OP! RAADPLEEG ALTIJD JE ARTS WANNEER JE ZWANGER BENT OF ZWANGER WILT WORDEN!! Deze informatie vervangt NIET het persoonlijke advies van je arts.