Eerste patiënt experten in de reumatologie ontvangen certificaat

 

22/05/2019

 

Op zaterdag 18 mei ontving de eerste groep patiënt experten in de reumatologie het officiële certificaat uit handen van de medewerkers van ReumaNet.

 

Eind 2017 startte het pilootproject patiënt experten in de reumatologie. In de jaren ervoor was hard gewerkt aan een haalbaar concept om patiënt expertise in te zetten ter verbetering van de zorg. Maar theorie en praktijk durft nog al eens te verschillen.

 

ReumaNet zocht en vond een twintigtal vrijwilligers die de zesdaagse opleiding enthousiast volgden. Naast theoretische zaken zoals basiskennis van reumatische aandoeningen, het zorglandschap in Vlaanderen en België en de regelgeving rond privacy, werkten de deelnemers ook rond communicatie, zelfzorg, spreken voor publiek en zetelen in adviesraden.

 

In juni van 2018 zat het grootste deel van de opleiding er op. De patiënt experten (PE's) worden sinds toen meer en meer ingezet voor tal van interessante projecten, telkens volgens hun eigen interesses, expertise en beschikbaarheid. De eerste feedback op de PE's in de reumatologie is alvast bijzonder positief.

 

Op zaterdag 18 mei volgde een evaluatiemoment: wat kan beter, waar zitten werkpunten, zowel qua organisatie als bij de PE's zelf, is er nog vorming nodig...? Deze en meer vragen kwamen aan bod en werden uitvoerig besproken om het in de toekomst beter aan te pakken. De patiënt experten van de tweede lichting waren ook present, waardoor zij meteen konden leren van de 'die hards'.

 

De eerste PE's ontvingen bij afloop een officieel certificaat als bewijs van hun vorming.

 

Meer weten over het Patiënt Expertise Centrum? Lees het persbericht rond de opstart hier.

Interesse om PE te worden? Contacteer Caroline.

 

 

De eerste Patiënt Experten in de Reumatologie. Voor zij die ongerust worden dat het een pure vrouwenzaak is: de mannen waren die dag helaas belet. :)

De stralende glimlachjes spreken boekdelen...