Methotrexaat voortaan ook zelf in te spuiten

 

04/07/2018

 

Persbericht

 

Zaventem, 4 juli 2018

 

Methotrexaat voortaan ook zelf in te spuiten

 

Methotrexaat, een belangrijk onderdeel in de behandeling van reumatoïde artritis, is vanaf nu ook verkrijgbaar in de vorm van onderhuidse spuitjes (subcutaan). Deze injecties zijn, mits begeleiding in het begin, makkelijk zelf te plaatsen, in tegenstelling tot de vertrouwde spuitjes die door professionele zorgverleners moeten toegediend worden.

 

Omdat de patiënt het medicijn voortaan zelf kan inspuiten, kan het de autonomie, therapietrouw en zelfredzaamheid van patiënten aanzienlijk verhogen. De spuitjes worden één keer per week toegediend. Methotrexaat is ook verkrijgbaar in pilvorm, maar niet alle patiënten verdragen die.

In andere Europese landen bestond de terugbetaling van zulke injecties al langer. Dank zij de inzet van patiënt experten, die de belangen van de RA-patiënten verdedigden in dit dossier, kunnen patiënten in België nu ook de stap zetten naar zelf injecteren. 

“Het zelf toedienen van onze basismedicatie stelt ons in staat om flexibeler om te gaan met onze aandoening”, legt Liliane Ovaere, bestuurslid van ReumaNet, uit. “Daar waar we afhankelijk waren van zorgverleners voor de intramusculaire inspuitingen, kunnen we nu zelf bepalen waar en wanneer we de medicatie injecteren. Voor mensen met een druk leven maakt dit een wereld van verschil én we werken kostenbesparend voor de gezondheidszorg door minder doktersbezoeken.”

 

De spuitjes zullen enkel in de ziekenhuisapotheken verkrijgbaar zijn, maar op eenvoudig voorschrift.
Mensen die willen overschakelen op deze nieuwe medicatie, bespreken de mogelijkheden best met hun behandelende arts.

 

Meer info over reumatische aandoeningen en behandelingsmogelijkheden vind je op de website van ReumaNet.