Reizende Reuma-Tentoonstelling ook bij jou in de buurt?


 


05/12/2017


 


Tijdige diagnose maakt het verschil bij reumatische aandoeningen. Vestig mee de aandacht op reuma en haal de reizende tentoonstelling naar jouw gemeente of stad!


 


Onderzoek wijst het uit: een tijdige diagnose van een reumatische aandoening helpt om blijvende schade te vermijden. Stel een doktersbezoek dus niet uit!


 


1 op 5 Belgen krijgt ooit te maken met een reumatische aandoening. En zelfs kinderen kunnen reuma krijgen. België telt ongeveer 3000 kinderen en jongeren met reuma. Maar vraag aan de gemiddelde Belg waar reuma hen aan doet denken, en ze geven hoogstwaarschijnlijk het woordje ‘oud’ op. 


 Het blijft moeilijk om dit misverstand uit de wereld te helpen. In 2018 slaan ReumaNet, de Koninklijke Belgische Vereniging voor Reumatologie (KBVR), de Belgische paramedici in de reumatologie (BHPR) en de Waalse zustervereniging CLAIR de handen in elkaar voor een grote bewustmakingscampagne. We volgen de Europese campagne ‘Don’t Delay – Connect Today’ van EULAR, de Europese Liga tegen Reuma. Vrij vertaald: ‘Niet uitstellen – Je arts bellen’. 


 Op een zestal banners zullen persoonlijke getuigenissen van patiënten, zorgverleners en bekende Vlamingen (al dan niet met reuma) getoond worden. De verhalen maken duidelijk wat reuma betekent en hoe een vroege diagnose een verschil kan maken. 


 Naast de verhalen op de banners zullen ook gipsen handen tentoongesteld. Deze worden gemaakt van persoonlijke afdrukken. Elke hand of handengroep vertelt dus een eigen verhaal: kinderreuma, onzichtbare reuma, al dan niet toegang tot de juiste behandeling, handen die er alles aan doen om mensen met reuma beter te maken… Een bonte verzameling van gedetailleerde handen met elk een unieke betekenis.


 


 De tentoonstelling krijgt een reizend karakter. Na de start in het federaal parlement op donderdag 15 februari 2018, zal de exhibitie heel het land doorkruisen. Gemeente- of stadhuizen, openbare bibliotheken, scholen, zorginstellingen, … overal waar mensen passeren, kan de tentoonstelling opgesteld worden.


 


Zie jij het zitten om de campagne ook in jouw gemeente of stad op te zetten? Geef ons dan een seintje. ReumaNet begeleidt je tijdens alle stappen en maakt samen met jou reumatische aandoeningen ook bekend in jouw streek.


 


Meer info, klik hier.