Succesvolle test nieuw reumamedicijn

 

13/09/2018

 

Het Mechelse biotechnologiebedrijf Galapagos maakte succesvolle resultaten bekend van de tests met het nieuwe product Filgotinib. De cijfers zijn hoopvol voor mensen met reumatische aandoeningen.

 

De pil Filgotinib is in de voorbije maanden wereldwijd getest op 448 mensen die matige tot ernstige reumaklachten hebben en die in het verleden onvoldoende beterschap ondervonden met de bestaande medicatie. 

 

De patiënten hebben gedurende 24 weken een pil per dag ingenomen. 69% van de mensen die een pil van tweehonderd milligram hebben ingenomen, gaf aan dat  de reumaklachten na 24 weken met 20% waren verminderd. 32% van de patiënten gaf zelfs aan dat de klachten met 70% waren verminderd. 

De pil zou geen ernstige bijwerkingen veroorzaken, de inname is een pak makkelijker dan de gangbare injecties of infusen die vandaag op de markt zijn.

Filgotinib valt onder de categorie van de JAK-remmers.

 

Hoewel de resultaten hoopgevend zijn, ligt het product volgende week nog niet bij de apotheker. Er zullen eerst nog meer testen volgen, vooral om te bekijken of er geen grote bijwerkingen zijn op langere termijn. Nadien volgt er nog een hele procedure om de goedkeuring van het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) te verkrijgen. Daarna moet ook in België het medicijn goedgekeurd worden voor de markt en terugbetaling.