Voorbereiden op zwangerschap en ouderschap met ReumaMama's

 

08/03/2018

 

ReumaMaMa’s en –Papa’s, verslag van bijeenkomst op zaterdag 3 maart 2018

 

Naar tweejaarlijkse gewoonte organiseerde ReumaNet in samenwerking met haar werkgroep Jong&Reuma een nieuwe sessie ReumaMama’s en –Papa’s op zaterdag 3 maart 2018.

Ondanks het slechte weer, kwamen de meeste mensen die ingeschreven waren toch opdagen en werd het een gezellige, interactieve en leerrijke dag.

 

In de voormiddag beten twee dames met een reumatische aandoening de spits af met het vertellen van hun eigen verhaal en ervaringen.
Al gauw kwam de sfeer in de groep en werden er vlijtig tips en tricks uitgewisseld rond vruchtbaarheid, zwangerschap en bevalling en ook rond de aankoop van babyspullen en verzorging van kleine kinderen.

 

 

In de namiddag bracht dokter Dehaene, gynaecologe aan UGent, een interessante uiteenzetting over vruchtbaarheid en zwangerschap. Vooral de boodschap dat mensen met reuma in het algemeen geen verminderde vruchtbaarheid hebben en dat zwanger worden kan, maar in sommige situaties heel voorzichtig moet worden aangepakt, blijft hangen. Dat je je kinderwens best eerst bespreekt met je reumatoloog en gynaecoloog vooraleer je er aan begint, werd duidelijk onderstreept. Ook heel wat vragen rond welke medicatie er wel of niet mag genomen worden doorheen de zwangerschap en borstvoedingsperiode werden beantwoord.

 


Nadien bracht professor Westhovens, reumatoloog aan UZ Gasthuisberg te Leuven, een uitgebreide lezing over seksualiteit en intimiteit in kader van reumatische aandoeningen.

Dat vermoeidheid en pijn hun weerslag hebben op het seksleven werd hier zeker aangegeven, maar ook mogelijke oplossingen werden aangeboden. Eén van de belangrijkste zaken is vooral: erover praten. In eerste plaats met je partner, maar ook met je dokter.

 


De namiddag werd afgesloten met een vragenronde aan beide specialisten, waarbij het thema ‘erfelijkheid’ zeker aan bod is gekomen. De wetenschap staat niet stil en men is nog altijd op zoek naar genetisch materiaal. Het blijft een feit dat, indien een reumatische aandoening in je familie voorkomt, de kans groter is dat jij deze ook kan krijgen of doorgeven aan je kinderen. Maar evengoed kan je drager zijn van bepaalde genen en komen deze niet noodzakelijk tot uiting. Het gaat over een bepaalde match tussen verschillende genen die de kans op het krijgen van een reumatische aandoening al dan niet vergroot. Hoe meer dragers je hebt, hoe groter het risico. 

 

De presentaties van beide sprekers vind je hier (Dr. Dehaene) en hier (Prof. Westhovens)

 

 

Op zaterdag 21 april van 10 tot 15u vindt het tweede deel van ReumaMama's plaats. Doelgroep is dan de ouders van kinderen met een reumatische aandoening.

De uitnodiging vind je hier.

 

 


 

Labels